Članci UDHRM-a

Članci UDHRM-a nisu striktno vezani za rad same udruge. Nastojat ćemo da sadržaj članaka bude zanimljiv i interesantan ne samo članovima udruge, već i širem auditoriju.

Napomena: Korištenje navedenih materijala nije dozvoljeno bez dozvole autora članaka. Ukoliko je nešto žurno, te nemate vremena čekati odgovor, koristite navedene materijale bez izmjene sadržaja uz navođenje Autora teksta, te izvorne adrese članka. Ipak, bilo bi dobro da pričekate odgovor Autora ...

crveni pleter 740

Udruga veterana HRM u posjetu La Speziji


la spezia mala Udruga veterana Hrvatske ratne mornarice u sklopu projekta "Međunarodna suradnja UVHRM sa europskim mornaričkim udrugama" posjetila je pomorsku bazu u La Speziji.

Dan planeta Zemlje - vrijedna akcija: više od dvije tone otpada očišćeno na Palmižani i Solinama

20180422 palmizana mDan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja diljem svijeta, najčešće brojnim događanjima posvećenim očuvanju i zaštiti okoliša u cilju zaštite prirode kako bi se skrenula pozornost na opasnost koja nam svima prijeti.

Članak preuzet sa portala Slobodna Dalmacija.

 

Obnova zapuštenog spomenika poginulih mornara talijanske krstarice "Cesare Rossarol" 28.04.2018. godine

cesare rossarol cruiser 20180503 mcesare rossarol cruiser 20180503 m228.04.2018. Članovi UDHRM "Vange" Pula, bile su na mjestu potonuća talijanske krstarice Cesare Rossarol iz 1. Svjetskog Rata, te zajedno s Općinom Ližnjan i Turističkom zajednicom Općine obnovili su zapušteni spomenik poginulim mornarima.

Promocija knjige i dokumentarnog filma 'Ratni put korčulanskih postrojbi u Domovinskom ratu', Korčula 24.2.2018.

promocija korcula mU subotu navečer (24.2.2018) je u dvorani Centra za kulturu Korčule održana promocija knjige u nakladi Udruge veterana HRMa i dokumentarnog filma našeg člana Željka Seretineka "Ratni put korčulanskih postrojbi u Domovinskom ratu".

U ime organizatora, autoru su kao i svima koji su dali svoj doprinos u realizaciji knjige o ratnom putu Korčulanskih postrojbi (1991. – 1995. god.). zahvalili Andrija Fabris, korčulanski gradonačelnik i ravnateljica Centra za kulturu Korčula, Lana Filippi Brkić.

 

„VANGE“ na Obilježavanju 25 obljetnice VRO „Maslenica“

maslenica 2018 mOperacija „Maslenica“ po značaju i žestini borbi te odlučnosti i žrtvi hrvatskih branitelja zauzima posebno mjesto u hrvatskoj povijesti.

Drži se prvom operacijom u kojoj su istodobno sudjelovale sve grane Hrvatske vojske . Zbog stanja okupacije dijela teritorija neovisne i međunarodno priznate hrvatske države, posebno zbog otežane prometne povezanosti između sjeverne i južne Hrvatske, hrvatsko vodstvo je bilo primorano na vojnu opciju početkom 1993 godine upravo na zadarskom području.

Doček Nove 2018. godine u Sarajevu

vange sarajevo ng 2018 mPrilikom dočeka Nove 2018. godine u Sarajevu, predstavnici UDHRM 'Vanga' iz Pule su obišli mjesto atentata Franz Ferdinanda, 'Tunel Spasa', te još neka interesantna mjesta.

Obilježavanje 100-te godišnjice potonuća broda Wien 1917 godine.

wien 100 years mČlanovi UDHRM-a Vange iz Pule sudjelovali su u obilježavanju 100 godišnjice potonuća broda Wien, 1917 godine.

Brod je potopljen blizu Trsta (Mugia) na isti način kao i "Viribus Unitis" u Puli.

Talijanski diverzanti su na jahačim torpedima ušli u luku i minirali brod. Razlika je jedino u veličini broda i broju poginulih.

25. Obljetnica oslobađanja Hrvatskog Juga

201711 dbk 25 god mČlanovi UDHRM-a Vange iz Pule sudjelovali su na obilježavanju 25. obljetnice oslobađanja Hrvatskoga Juga.

Bitka u Splitskom kanalu proučava se na svjetskim vojnim akademijama: ratni zapovjednici prisjetili se kako su tog maglovitog dana obranili Jadran unatoč zabrani uvoza oružja i opreme

20171116 sd clanak mSnažna južina i velika magla tog su se 15. studenog prije 26 godina nadvili nad Korčulanskim kanalom. Kažu, nevrijeme im je pomoglo jer je spriječilo protivničku vojsku da, kao i u bitci kod Splita, angažira eskadrilu koja bi napadala s neba. Na taj dan bitka je završila i srednji Jadran je oslobođen, službeno i potpisivanjem primirja, točno u 18 sati. Dva dana prije toga, 14. i 15. studenog, od ranog jutra trajala je bitka u Splitskom kanalu.

Članak prenesen sa portala Slobodna Dalmacija - link na originalni članak.

Na Kašjunima odana počast mladom mornaru HRM-a, 25.09.2017.

20170925 josip vranic mPovodom tužne obljetnice 26 godina od pogibije Josipa Vranića, pripadnika Hrvatske ratne mornarice, ovog ponedjeljka na Kašjunima održana je komemoracija u organizaciji Udruge dragovoljaca HRM-a.

Članak preuzet sa portala Slobodna Dalmacija.

Pratite nas na Facebook-u:

Premijera hrvatskog minitorpeda

minitorpedo-mU predvečerje 15. studenoga 1991., kada je HRM vodila boj sa snagama bivše JRM, valja se spomenuti nekih detalja koji obično izmiču sjećanju i padaju neopravdano u zaborav...

Viribus Unitisviribus unitis-m

Slučaj bojnog broda 'Viribus Unitis'. Kukavički potopljen u osvijetljenoj luci, nakon proglašenja primirja - prvi brod u moderno doba na kojem se vijorila hrvatska zastava ...

Miniranje mora ispred ratne luke Lora 25. rujna 1991. godine

rtop-mRazmišljanja o blokadi ratne luke Lora sežu od početka 1991. godine kada su oblaci rata, tako se bar činilo, bili još daleko, ali se slutio. Lora je s flotom koja je u njoj bazirala bila najveća prijetnja ne samo gradu Splitu, već i cijeloj Dalmaciji.

Poginuli pripadnici HRM-a

spomenik-mPopis poginulih članova HRM-a daje abecedni prikaz poginulih boraca Hrvatske Ratne Mornarice koji su dali ono najvrijednije u borbi s neprijateljem - vlastiti život.

Search UVHRM