Izložba u Pomorskom Muzeju - Školski Brod 'Jadran'

Dana 10.07.2013. Slobodna Dalmacija je objavila članak povodom izložbe u Pomorskom Muzeju o školskom brodu Jadran. Članak prenosimo u cijelosti.

plavi pleter 740

jadran-izlozba

I mladi i stari okupili se jučer u Hrvatskom pomorskom muzeju na Gripama kako bi vidjeli izložbu posvećenu najslavnijemu hrvatskom školskom jedrenjaku - "Jadranu", koji ove godine slavi 80 godina plovidbe.

Ekskluzivne crno-bijele fotografije broda koje su prvi put ugledale svjetlo dana, vrsne makete i veliko kormilo "Jadrana" izloženi su od jučer u muzeju. Podsjetimo, brod se od rujna 1990. nalazi u Crnoj Gori i od tada traju pokušaji da se brod, čija je matična luka grad Split, vrati kući.

Po 100 kadeta na jedrenjaku

- Po valovima i vjetrovima "Jadran" je tako dobro plovio da su mnogi zapovjednici znali reći kako se brod trebao zvati "Galeb" jer je poput galeba klizio preko valova - kaže nam 81-godišnji Stipe Lakoš, koji je u dugoj povijesti broda jedini čak dva puta bio njegovim zapovjednikom.

Među izloženim fotografijama i eksponatima, kako kaže Lakoš, stislo se i puno emocija i sjećanja. Ovaj nekadašnji profesor splitskoga Pomorskog fakulteta na raznim je dužnostima na palubi "Jadrana" proveo ukupno 10 godina.

- Bilo je to jedno od najljepših razdoblja u mom životu. Na "Jadranu" sam prošao sve dužnosti, od manevarskog oficira, navigatora, do zapovjednika. Znali smo imati i do 100 kadeta na brodu. Zamislite koliko je truda i strpljenja trebalo uložiti da na jedrenjaku od 41 metra dužine, sa 100 kadeta, plus 20 članova posade, sve besprijekorno funkcionira. Brod je odgojio stotine hrvatskih pomoraca i sve njegove plovidbe bile su sretne plovidbe - kaže Lakoš.

Izložba o "Jadranu" okupila je sve živuće zapovjednike "Jadrana", zapovjednika HRM-a komodora Roberta Hranja, predstavnike Ministarstva obrane RH, čiji je Savjet za sukcesiju vojne imovine aktivni nositelj ideje povratka "Jadrana" u domovinu.

Bio je tu i akademik Davorin Rudolf, umirovljeni admirali Fridrich Moretti, Ante Budimir, predstavnici pomorskih institucija, te učenici i studenti pomorskih učilišta u Splitu. Samu izložbu otvorio je Stjepan Lozo, ravnatelj muzeja.

Čekamo te...

- Nekoliko dana prije izložbe do mene su došle kritike da zašto slavimo "tamo neki jugoslavenski brod". To su slijepci koji ne vide da je "Jadran" dio slavne pomorske prošlosti Hrvata. Sve pomorsko što postoji od Istre do Boke, neovisno o državama koje su prohujale tim prostorom, djelo je hrvatskih ruku. "Jadran" je trenutačno u Crnoj Gori. Onaj tko ga promatra vidi da je to brod koji čezne za svojim Splitom, za svojim morem i obalama, za Hrvatskom. Poštujemo Crnu Goru, ali tražimo da se konačno pitanje broda stavi na dnevni red. Crna Gora bi na putu prema EU-u trebala vratiti naš "Jadran" i tom gestom pokazati da su iskreni prema nama. Čekamo dan kada će ispred Dubrovnika, na putu prema Splitu, razviti hrvatski barjak - poručio je ravnatelj muzeja Lozo.

- Ako taj brod treba umrijeti, vratimo ga, neka umre u svojoj kući i otplovi u legendu - kazao je 66-godišnji kapetan Stjepan Bernardić, jedan od osnivača Hrvatske ratne mornarice i zapovjednik "Jadrana" 1983. godine, kada je velikom feštom u Splitu obilježen 50. rođendan broda.

Ranko Avelini, bivši ravnatelj Pomorske škole u Splitu, jednom je zgodom rekao: "Brodovi umiru kada ih ljudi zaborave. 'Jadran' će živjeti i ploviti dok na njega budemo mislili i oko njega se trudili..."

DENIS KRNIĆ

plavi pleter 740

Originalni članak možete naći na ovom linku.