Lista članaka UDHRM-a, 2015. godina

Lista aktualnih članaka objavljenih u 2015. godini. Članci su poredani po datumu publiciranja.

Sva prava pridržana - ukoliko želite korisitit članke ili njihove dijelove, molimo Vas da nas kontaktirate.

Obilježavanje Dana državnosti Republike Austrije u Beču 26.10.2015.

vange bec 26102015 5mDana 26.10.2015.god. Udruga mornaričko desantnog pješaštva “Vanga” iz Pule, sudjelovala je u obilježavanju Dana državnosti Republike Austrije u Beču, te tom prigodom prisustvovala vojnoj paradi i komemoraciji u crkvi Sv. Michaela.

Tragedija u Krfskom kanalu

otok krf volage na doku mMine su jedno od najučinkovitijih i najpodmuklijih bojevnih sredstava jer djeluju dugo i poslije završetka ratnih operacija, što je nažalost poznato i hrvatskom pučanstvu. Na Jadranu su položene brojne morske mine, u Drugome svjetskom ratu čak 3.000, a podjednako su uništavalebrodove svih zaraćenih strana. Čišćenje mina trajalo je od 1945. do 1953., ali su neke odnosile žrtve i na već navodno sigurnim mjestima. Tako je u svibnju 1945. u Bakarskom zaljevu od mine stradao putnički parobrod „Ljubljana“, a 1947. kod Glavotoka na Krku i parobrod „Srbin“.

Tekst: Zvonimir Freivogel., „Tragedija u Krfskom kanalu“, Vojna povijest, Magazin za vojnu povijest, lipanj 2013. broj 27. str 28-33.

Pozivnica na obilježavanje Dana državnosti Republike Austrije u Beču 26.10.2015.

vange pozivnica austrija 1mDana 26.10.2015.god. Udruga mornaričko desantnog pješaštva “Vanga” iz Pule, pozvana je na obilježavanje Dana državnosti Republike Austrije u Beču. Pozvana je od srodne udruge mornarice OMV “Viribus Unitis” da prisustvuje vojnoj paradi, komemoraciji u crkvi Sv. Michael, gdje će uz mnoge države i “Vange” položiti vijenac u ime Republike Hrvatske i Hrvatske ratne mornarice za sve poginule hrvatske mornare koji su služili pod Austro-Ugarskom zastavom.

Zvonko Špišić, KONVOJ LIBERTAS, Adamić, Rijeka, 2001

Listopada 1991. godine, grad Dubrovnik koji se nalazio na krajnjem jugoistoku zemlje, u bliskoj granici sa Crnom Gorom postao je meta brutalnog napada snaga JNA i crnogorskih rezervista. Pod motom da je ugrožena Crna Gora, isti su opkolili Dubrovnik sa svih strana i počeli napade na grad, ne bi li zauzeli ovaj drevni grad čija povijest ne poznaje nikakve osvajače...

SLUČAJ PRVOG POGINULOG DIVERZANTA HRM-a IGORA BUŠELIĆA

igor buselicHOĆE LI SE 8. RUJNA PRED OPĆINSKIM SUDOM U DUBROVNIKU NAPOKON OKONČATI SLUČAJ PRVOG POGINULOG DIVERZANTA HRM-a IGORA BUŠELIĆA, KOJEGA SU NA OTOKU ŠIPANU 1991. BEŠĆUTNO I BESMISLENO UBILI PRIPADNICI HRVATSKIH ORUŽANIH SNAGA

Luko BRAILO, 31. kolovoza, 2006.

Prijem predstavnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata kod predsjednice RH u Puli

vange primanje kolinda mČlanovi UDHRM-a, Udruge Mornaričko Desantnog Pješaštva "Vanga", Pula, na prijemu predstavnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata kod predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, u  Puli.

Slučaj admirala Vladimira Barovića

vladimir barovic mU ratovima koji neminovno donose stradanja i nevolje, posebno mjesto zauzimaju oni događaji koji nas podsjete da čovjekoljublje kao jedan od glavnih moralnih zakona nije zaboravljeno. Čovjekoljublje, posebice u ratu, daje smisao moralnim načelima koji reguliraju međuljudske odnose: brigu za drugoga, solidarnost, povjerenje, poštovanje i ljudsko dostojanstvo. Kod nas u Hrvatskoj malo se zna za žrtvu admirala Vladimira Barovića, Crnogorca, koji se ubio 29. rujna 1991. godine na otoku Visu.

U spomen na Josipa Vranića, prvu žrtvu grada Splita i HRM-a

josip vranicUdruga dragovoljaca HRM-a i ove godine uz potporu grada Splita, obilježava dan kada je pala prva žrtva Domovinskog rata s područja grada Splita i ujedno prva žrtva Hrvatske ratne mornarice, mladi Josip Vranić. Mladi Vranić je bio pripadnik tek ustrojenog 66. lakog topničko raketnog divizijona (ltrd.), a prva zadaća im je bila da s plaže Kašjuni štite prolaz brodova jugomornarice u Kaštelanski zaljev, iz kojega su do tada brodovi flote JRM-a nemilice tukli topništvom po objektima infrastrukture, ali i drugim samo njima znanim ciljevima.

Proslava Oluje 2015. Godine

proslava oluje 2015 mČlanovi UDHRM-a, Udruge Mornaričko Desantnog Pješaštva "Vanga", Pula, sudjelovali su u mimohodu prilikom proslave Oluje 2015. godine.

Polaganje Vijenaca U Spomen Broda Viribus Unitis

vanga pula 2015 vijenac mUdruga Dragovoljaca HRM-a, podružnica Vanga iz Pule, bila je u posjeti međunarodnom kampu mladih, te su prilikom obilaska luke Pula položeni vijencina mjesto potonuća bojnog broda Viribus Unitis, u spomen na potopljeni brod, njegovog zapovjednika, admirala Janka Vuković pl. Podkapelskog, te ostale mornare koji su podijelili sudbinu broda, potopljenog od strane talijanskih diverzanata nakon proglašenja primirja.

Obilježavanje 23. godišnjice pogibije Valtera Radeke

komemoracija-valter-radeka-2015mvalter-radekaDana 24.04.2015. obilježena je 23. godišnjica pogibije Valtera Radeke.

Poginuo je 24.04.1992.god. na Livanjskom ratištu kao pripadnik HRM - VPS SJ.

Musiću i Bukilici odlikovanje „Red Ante Starčevića“

kotorani 2015 1mU Dubrovniku su dodijeljenja visoka odlikovanja dvojici Kotorana za doprinos dobrosusjedskim odnosima Crne Gore i Hrvatske.

Na ceremoniji održanoj u dubrovačkoj Gradskoj vijećnici, povjerenik Vlade Hrvatske za grad Dubrovnik Niko Pavlović, uručio je danas visoka odlikovanja dvojici Kotorana – predsjedniku Skupštine opštine Kotor Nikoli Bukilici i jednom od osnivača Hrvatskog građanskog društva Crne Gore iz Kotora, Dariju Musiću.

Članak u cijelosti prenesen sa portala Boka News.

OPROŠTAJ BEZ ZVUKA SIRENE

vpbr-31-split-rezaliste-1mU POMORSKOM SVIJETU PUNOM OBIČAJA I TRADICIJA, ODLAZAK BRODA U REZALIŠTE SVEČANI JE ČIN. OPROŠTAJ VPBR-a SPLIT, JEDINOG RATNOG BRODA KOJI JE PUCAO PO GRADU ČIJE IME NOSI, IZGLEDAO JE SASVIM DRUKČIJE...

Članak je preuzet za portala Hrvatski Vojnik - link na originalni članak (link se otvara u novom prozoru).

Poginuli pripadnici HRM-a

spomenik-mPopis poginulih članova HRM-a daje abecedni prikaz poginulih boraca Hrvatske Ratne Mornarice koji su dali ono najvrijednije u borbi s neprijateljem - vlastiti život.