Menu

Lista aktualnih članaka objavljenih u 2015. godini. Članci su poredani po datumu publiciranja.

Sva prava pridržana - ukoliko želite korisitit članke ili njihove dijelove, molimo Vas da nas kontaktirate.

vange bec 26102015 5mDana 26.10.2015.god. Udruga mornaričko desantnog pješaštva “Vanga” iz Pule, sudjelovala je u obilježavanju Dana državnosti Republike Austrije u Beču, te tom prigodom prisustvovala vojnoj paradi i komemoraciji u crkvi Sv. Michaela.

otok krf volage na doku mMine su jedno od najučinkovitijih i najpodmuklijih bojevnih sredstava jer djeluju dugo i poslije završetka ratnih operacija, što je nažalost poznato i hrvatskom pučanstvu. Na Jadranu su položene brojne morske mine, u Drugome svjetskom ratu čak 3.000, a podjednako su uništavalebrodove svih zaraćenih strana. Čišćenje mina trajalo je od 1945. do 1953., ali su neke odnosile žrtve i na već navodno sigurnim mjestima. Tako je u svibnju 1945. u Bakarskom zaljevu od mine stradao putnički parobrod „Ljubljana“, a 1947. kod Glavotoka na Krku i parobrod „Srbin“.

Tekst: Zvonimir Freivogel., „Tragedija u Krfskom kanalu“, Vojna povijest, Magazin za vojnu povijest, lipanj 2013. broj 27. str 28-33.

vange pozivnica austrija 1mDana 26.10.2015.god. Udruga mornaričko desantnog pješaštva “Vanga” iz Pule, pozvana je na obilježavanje Dana državnosti Republike Austrije u Beču. Pozvana je od srodne udruge mornarice OMV “Viribus Unitis” da prisustvuje vojnoj paradi, komemoraciji u crkvi Sv. Michael, gdje će uz mnoge države i “Vange” položiti vijenac u ime Republike Hrvatske i Hrvatske ratne mornarice za sve poginule hrvatske mornare koji su služili pod Austro-Ugarskom zastavom.

Listopada 1991. godine, grad Dubrovnik koji se nalazio na krajnjem jugoistoku zemlje, u bliskoj granici sa Crnom Gorom postao je meta brutalnog napada snaga JNA i crnogorskih rezervista. Pod motom da je ugrožena Crna Gora, isti su opkolili Dubrovnik sa svih strana i počeli napade na grad, ne bi li zauzeli ovaj drevni grad čija povijest ne poznaje nikakve osvajače...

igor buselicHOĆE LI SE 8. RUJNA PRED OPĆINSKIM SUDOM U DUBROVNIKU NAPOKON OKONČATI SLUČAJ PRVOG POGINULOG DIVERZANTA HRM-a IGORA BUŠELIĆA, KOJEGA SU NA OTOKU ŠIPANU 1991. BEŠĆUTNO I BESMISLENO UBILI PRIPADNICI HRVATSKIH ORUŽANIH SNAGA

Luko BRAILO, 31. kolovoza, 2006.

vange primanje kolinda mČlanovi UDHRM-a, Udruge Mornaričko Desantnog Pješaštva "Vanga", Pula, na prijemu predstavnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata kod predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, u  Puli.

vladimir barovic mU ratovima koji neminovno donose stradanja i nevolje, posebno mjesto zauzimaju oni događaji koji nas podsjete da čovjekoljublje kao jedan od glavnih moralnih zakona nije zaboravljeno. Čovjekoljublje, posebice u ratu, daje smisao moralnim načelima koji reguliraju međuljudske odnose: brigu za drugoga, solidarnost, povjerenje, poštovanje i ljudsko dostojanstvo. Kod nas u Hrvatskoj malo se zna za žrtvu admirala Vladimira Barovića, Crnogorca, koji se ubio 29. rujna 1991. godine na otoku Visu.

josip vranicUdruga dragovoljaca HRM-a i ove godine uz potporu grada Splita, obilježava dan kada je pala prva žrtva Domovinskog rata s područja grada Splita i ujedno prva žrtva Hrvatske ratne mornarice, mladi Josip Vranić. Mladi Vranić je bio pripadnik tek ustrojenog 66. lakog topničko raketnog divizijona (ltrd.), a prva zadaća im je bila da s plaže Kašjuni štite prolaz brodova jugomornarice u Kaštelanski zaljev, iz kojega su do tada brodovi flote JRM-a nemilice tukli topništvom po objektima infrastrukture, ali i drugim samo njima znanim ciljevima.

proslava oluje 2015 mČlanovi UDHRM-a, Udruge Mornaričko Desantnog Pješaštva "Vanga", Pula, sudjelovali su u mimohodu prilikom proslave Oluje 2015. godine.

vanga pula 2015 vijenac mUdruga Dragovoljaca HRM-a, podružnica Vanga iz Pule, bila je u posjeti međunarodnom kampu mladih, te su prilikom obilaska luke Pula položeni vijencina mjesto potonuća bojnog broda Viribus Unitis, u spomen na potopljeni brod, njegovog zapovjednika, admirala Janka Vuković pl. Podkapelskog, te ostale mornare koji su podijelili sudbinu broda, potopljenog od strane talijanskih diverzanata nakon proglašenja primirja.

komemoracija-valter-radeka-2015mvalter-radekaDana 24.04.2015. obilježena je 23. godišnjica pogibije Valtera Radeke.

Poginuo je 24.04.1992.god. na Livanjskom ratištu kao pripadnik HRM - VPS SJ.

kotorani 2015 1mU Dubrovniku su dodijeljenja visoka odlikovanja dvojici Kotorana za doprinos dobrosusjedskim odnosima Crne Gore i Hrvatske.

Na ceremoniji održanoj u dubrovačkoj Gradskoj vijećnici, povjerenik Vlade Hrvatske za grad Dubrovnik Niko Pavlović, uručio je danas visoka odlikovanja dvojici Kotorana – predsjedniku Skupštine opštine Kotor Nikoli Bukilici i jednom od osnivača Hrvatskog građanskog društva Crne Gore iz Kotora, Dariju Musiću.

Članak u cijelosti prenesen sa portala Boka News.

vpbr-31-split-rezaliste-1mU POMORSKOM SVIJETU PUNOM OBIČAJA I TRADICIJA, ODLAZAK BRODA U REZALIŠTE SVEČANI JE ČIN. OPROŠTAJ VPBR-a SPLIT, JEDINOG RATNOG BRODA KOJI JE PUCAO PO GRADU ČIJE IME NOSI, IZGLEDAO JE SASVIM DRUKČIJE...

Članak je preuzet za portala Hrvatski Vojnik - link na originalni članak (link se otvara u novom prozoru).

Pratite nas na Facebook-u:

Premijera hrvatskog minitorpeda

minitorpedo-mU predvečerje 15. studenoga 1991., kada je HRM vodila boj sa snagama bivše JRM, valja se spomenuti nekih detalja koji obično izmiču sjećanju i padaju neopravdano u zaborav...

Viribus Unitisviribus unitis-m

Slučaj bojnog broda 'Viribus Unitis'. Kukavički potopljen u osvijetljenoj luci, nakon proglašenja primirja - prvi brod u moderno doba na kojem se vijorila hrvatska zastava ...

Miniranje mora ispred ratne luke Lora 25. rujna 1991. godine

rtop-mRazmišljanja o blokadi ratne luke Lora sežu od početka 1991. godine kada su oblaci rata, tako se bar činilo, bili još daleko, ali se slutio. Lora je s flotom koja je u njoj bazirala bila najveća prijetnja ne samo gradu Splitu, već i cijeloj Dalmaciji.

Poginuli pripadnici HRM-a

spomenik-mPopis poginulih članova HRM-a daje abecedni prikaz poginulih boraca Hrvatske Ratne Mornarice koji su dali ono najvrijednije u borbi s neprijateljem - vlastiti život.

Search UDHRM