Menu

janko vukovic pl podkapelskUdruga Dragovoljaca HRM-a, podružnica Vanga iz Pule, bila je u posjeti međunarodnom kampu mladih, te su prilikom obilaska luke Pula položeni vijenci na mjesto potonuća bojnog broda Viribus Unitis, u spomen na potopljeni brod, njegovog zapovjednika, admirala Janka Vuković pl. Podkapelskog, te ostale mornare koji su podijelili sudbinu broda, potopljenog od strane talijanskih diverzanata nakon proglašenja primirja.

Također, dana 21.07.2015.god. članovi Vange pozvani su u Opatiji na IMC - Admirals Day and Austrian Navy Memory 2015, gdje je bilo prisutno mnoštvo visokih uzvanika: Herta i Sandor Habsburg, brigadni general Roman Fisher - austrijski ataše oružanih snaga u Hrvatskoj, admiral John McAnally - predsjednik Kraljevske Mornaričke Udruge (RNA), gradaonačelnik Opatije, admiral Pagnottella - predsjednik ANMI - Italy, Marise Van Bussel - predsjednica ANAFN - Belgium, te mnogi drugi.

U nastavku je nekoliko slika nastalih u proteklim danima.

vanga pula 2015 1

vanga pula 2015 vijenac

vanga pula 2015 admirals da

vanga pula 2015 admirals days

 


 

Bojni Brod Viribus Unitis

viribus unitis 1

Za vrijeme Prvog svjetskog rata najveća žrtva u Jadranskom moru bio je admiralski brod bivše Austrougarske Monarhije, bojni brod 'Viribus Unitis' (lat. 'zajedničkim snagama' što je bio moto Franca Jozefa I). Usred pulske luke potonuo je bez borbe sa hrvatskom zastavom (ne Austrougarskom ili Kraljevinom SHS-a) na jarbolu. Njegova tragična priča bez sumnje zaslužuje posebnu pozornost, tim prije što su se o tom događaju mogli pročitati tekstovi s različitim kanotacijama. Dosadašnje interpretacije objavljene u jugoslavenskim povjesnicama bile su dobrim dijelom netočne i bacale su drugačije svjetlo na sam događaj.

Više o ovom slučaju, o samom brodu Viribus Unitis, te tragičnom kraju, pročitajte u članku "Slučaj Bojnog Broda Viribus Unitis".

Pratite nas na Facebook-u:

Premijera hrvatskog minitorpeda

minitorpedo-mU predvečerje 15. studenoga 1991., kada je HRM vodila boj sa snagama bivše JRM, valja se spomenuti nekih detalja koji obično izmiču sjećanju i padaju neopravdano u zaborav...

Viribus Unitisviribus unitis-m

Slučaj bojnog broda 'Viribus Unitis'. Kukavički potopljen u osvijetljenoj luci, nakon proglašenja primirja - prvi brod u moderno doba na kojem se vijorila hrvatska zastava ...

Miniranje mora ispred ratne luke Lora 25. rujna 1991. godine

rtop-mRazmišljanja o blokadi ratne luke Lora sežu od početka 1991. godine kada su oblaci rata, tako se bar činilo, bili još daleko, ali se slutio. Lora je s flotom koja je u njoj bazirala bila najveća prijetnja ne samo gradu Splitu, već i cijeloj Dalmaciji.

Poginuli pripadnici HRM-a

spomenik-mPopis poginulih članova HRM-a daje abecedni prikaz poginulih boraca Hrvatske Ratne Mornarice koji su dali ono najvrijednije u borbi s neprijateljem - vlastiti život.

Search UDHRM