Menu

Ove godine se obilježava 150. godišnjica Viškog boja u kojoj su sudjelovali i pripadnici UDHRM.

Davne 1866. godine u akvatoriju otoka Visa održana je jedna od značajnijih pomorskih bitaka u kojoj su kao članovi posada brodova Austrijske mornarice sudjelovali  i žitelji primorskog dijela Hrvatske. U bitci je Austrijska flota porazila znatno moćniju Talijansku flotu, čime je na duže vrijeme osujetila talijanske pretenzije prema istočnoj obali Jadrana. U bitci je među ostalim poginuo velik broj mornara - Hrvata, tako da je u kolektivnom sjećanju primorskog življa ostala i uspomena na  žrtve podnesene za opstojnost hrvatskog naroda na ovim prostorima. Sama proslava održana je dana 26. i 27.05. 2016. godine na otoku Visu u organizaciji državnih vlasti RH i lokalne samouprave, uz sudjelovanje gostiju iz EU.
 
Pošto Udruga dragovoljaca HRM-a  već dugi niz godina surađuje s austrijskom mornaričkom udrugom OMV iz Beča, ista je pozvana na međunarodni susret obilježavanja Viške bitke. Obilježavanju su osim naše Udruge nazočile mornaričke udruge iz  Lintza, Graza, Beča i Venecije. U sklopu obilježavanja bitke položeni su vijenci za sve poginule mornare.

Mornaričke udruge iz zemalja koje su bile u sastavu Austrougarske monarhije i baštine njenu vojnopomorsku tradiciju pozvane su i na obilježavanje Dana državnosti  Republike Austrije nadnevaka 25. i 26. 10. 2016. godine u Beču. Tom prilikom će se održati tradicionalni međunarodni susret mornaričkih  udruga.

Nekoliko slika sa same proslave:

viska bitka 2016 1

viska bitka 2016 2

viska bitka 2016 3

viska bitka 2016 4

viska bitka 2016 5

viska bitka 2016 6

viska bitka 2016 7

viska bitka 2016 8

Pratite nas na Facebook-u:

Premijera hrvatskog minitorpeda

minitorpedo-mU predvečerje 15. studenoga 1991., kada je HRM vodila boj sa snagama bivše JRM, valja se spomenuti nekih detalja koji obično izmiču sjećanju i padaju neopravdano u zaborav...

Viribus Unitisviribus unitis-m

Slučaj bojnog broda 'Viribus Unitis'. Kukavički potopljen u osvijetljenoj luci, nakon proglašenja primirja - prvi brod u moderno doba na kojem se vijorila hrvatska zastava ...

Miniranje mora ispred ratne luke Lora 25. rujna 1991. godine

rtop-mRazmišljanja o blokadi ratne luke Lora sežu od početka 1991. godine kada su oblaci rata, tako se bar činilo, bili još daleko, ali se slutio. Lora je s flotom koja je u njoj bazirala bila najveća prijetnja ne samo gradu Splitu, već i cijeloj Dalmaciji.

Poginuli pripadnici HRM-a

spomenik-mPopis poginulih članova HRM-a daje abecedni prikaz poginulih boraca Hrvatske Ratne Mornarice koji su dali ono najvrijednije u borbi s neprijateljem - vlastiti život.

Search UDHRM