Menu

bolnica skloniste 1991 1mProšla je četvrtina stoljeća od dana kada se naš grad probudio pod kišom granata, te 25 godina od smrti Jure Kalpića, vođe stroja, i Dinka Marasa, upravitelja stroja "Jadrolinijina" trajekta "Vladimir Nazor".

Danas je svakom jasno kako napad na "centar svita" nije imao nikakvog vojničkog rezona, bio je samo način zastrašivanja i odmazda. Osveta. I to većinom s JRM-ova velikog patrolnog broda "Split" (VPBR 31). Obranjen i sačuvan, naš bi se grad svojim hrabrim braniteljima trebao odužiti, barem proglašenjem 15. studenoga danom obrane Splita.

Članak preuzet sa portala Slobodna Dalmacija.

Porazgovarali smo s dvojicom sudionika tadašnje pomorske bitke, pukovnikom u miru Vladimirom Naletilićem i Stjepanom Bernadićem Kulom, kapetanom bojnog broda, kojeg slobodno možemo zvati i živućom enciklopedijom Hrvatske ratne mornarice; nema toga što Kula ne zna ili čega se ne sjeća.

– Ta će bitka svojim rezultatima, a posebice posljedicama, još dugo plijeniti pozornost povjesničara i znatiželjnika istine – dodaje Kula.

Pa se vraćamo riječima u kasno ljeto 1991. godine, na kraj rujna. Jedna od prvih organiziranih i vrlo uspješnih akcija Hrvatske ratne mornarice bilo je polaganje podvodnih mina u Kaštelanskom zaljevu ispred Lore.

U noći između 24. i 25. rujna 1991. godine, mineri Hrvatske ratne mornarice su ispred nosa jugovojsci, ni 200 metara od lukobrana Lore, uspjeli neopaženo položiti podvodne mine.

– Noć prije smo imali svojevrsnu probu. Ukrcali smo mine ispred nosa špijama, na kamionima u trajekt "Vladimir Nazor". Njihovi su suradnici po cijeli dan bili u luci, ispijali kave i promatrali što se zbiva. Isplovili smo prema Braču, na pola puta prijavili kvar, kao da nam je otkazao kormilarski uređaj. Trajektom smo namjerno išli lijevo-desno, ali do nas su doplovili torpedni čamci JRM-a i morali smo se vratiti u luku – prisjeća se Kula.

– Ujutro, oko tri sata, ukrcali smo se na rashodovani trajekt "Gradac", koji je bio pripremljen za otpis, ukrcali 20 podvodnih mina, javili lučkim vlastima i "Jadroliniji" da teglimo brod do škvera i krenuli – Kula pripovijeda tako živo da vam se pred očima odvija pravi film.

Zamišljate mrkli mrak, more crno kakvo samo zna biti u vremenima bola i jada, mlade momke koji ni osobnog naoružanja nemaju, spuštanje rampe kod hridi Galijola i minere koji polažu mine. "Brodospasov" tegljač "Antares" vuče trajekt, tišinu razbija zvuk njegova stroja.

Mine tonu, oni plove, a u ratnoj luci neprijateljskih vojnika "ko žita". Položeno ih je 20, nekoliko sati nakon toga – neprijateljska barkasa nalijeće na jednu od njih, tako je neprijatelj i doznao da su okruženi, da su izolirani, da ne smiju nigdje bez da prihvate uvjete ponašanja koje je diktirala hrvatska strana.

– Od tada JRM više nije ušao u Kaštelanski zaljev – nakon četvrt stoljeća i dalje je ponosan Naletilić.

Noć prije petnaestog dana studenoga na moru je bila nemirna. Posade brodova jugomornarice su se uskomešale i počela su čarkanja i topnička pucnjava prema Milni na Braču i Stomorskoj na Šolti, sve kako bi se isprovocirali paljbeni položaji našeg topništva. Pucnjava je s prekidima potrajala gotovo cijelu noć.

– U 6.42 s velikog patrolnog broda, koji je nosio ime našega grada – ironija nezabilježena u vojnim analima – zapovjeđena je svim brodovima sastava taktičke grupe "Kaštela" topnička paljba po "izabranim ciljevima" u gradu, te na Braču i Šolti – ističe Bernardić.

"Izabrani ciljevi", da vas podsjetimo, bili su Arheološki muzej, zgrada tadašnje Općine, sportski kompleks na Gripama, Higijenski zavod, Tehnička škola, trajekti "Bartol Kašić" i "Vladimir Nazor", što jasno upozorava na to da je pucnjava po gradu bila teroristički čin zapovjedništva jugomornarice.

Dok su po gradu padale granate, ljudi išli u skloništa, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, admiral Sveto Letica Barba, nazvao je Komandu Vojnopomorske oblasti (VPO) u zgradi Banovine i general-majora Nikolu Mladenića kako bi ga upozorio da HRM neće ostati prekriženih ruka. General je odgovorio kako u zgradi Komande nema struje, o čemu bi admiral Letica trebao imati informaciju i da oni ni u kom slučaju ne mogu utjecati na vanjska događanja.

Ujedno je obaviještena misija Europske zajednice, oni su obavijestili admirala Leticu da će učiniti "sve što je u njihovoj moći da se napad zaustavi".

– Uvidjevši da više nema koristi čekati ništa i nikoga, admiral Letica izišao je u hodnik ispred svoga ureda i izdao jednostavnu zapovijed koja je glasila: "Raspali!" Ta se riječ ne nalazi ni u jednim borbenim uputama ili rječnicima, a bila je sasvim razumljiva svima – dodaje Kula.

Gotovo istodobno oglasilo se HRM-ovo obalno topništvo. Najprije jedna bitnica, odmah za njom i ostale; nakon početne hinjene inertnosti naša je mornarica odgovorila svime čime je raspolagala. Otvaranjem paljbe s raznih strana i do tada neotkrivenih položaja ostvareno je iznenađenje i koncentričan vatreni udar s raznih strana po brodovima jugomornarice, kojima je u Splitskom kanalu bio sputan manevar i time onemogućeno iskorištavanje veće vatrene moći.

Moramo se sjetiti i kako avioni nisu napali grad zahvaljujući umješnosti i uspješnosti naših hrabrih i vještih boraca s Brača. Jedan od tih bračkih junaka je i naš sugovornik Naletilić. Težak je na riječima, ali uspijevamo doznati kako su toliko uspjeli zavarati neprijatelja da ovi nisu imali pojma koliko ih uopće ima, a bilo ih je na Braču niti 150.

U samo dva dana borbe naši su mornari uspjeli osloboditi 30 tisuća četvornih kilometara Hrvatske. Taj se podatak uči na mornaričkim akademijama, nestvaran, a stvaran. Razbijena je dugotrajna pomorska blokada koja je posebice pritiskala otočane, ali tek je vojnim pobjedama i diplomatskim naporima od svibnja 1992. godine čitavo hrvatsko Jadransko more postalo – slobodno.


Nekoliko slika - da se ne zaboravi!

bolnica skloniste 1991 1

riva 1991 1

riva 1991 2

kula fratar 1

Eh, dani nekad sporo idu, ali godine lete ... :)

 

Pratite nas na Facebook-u:

Premijera hrvatskog minitorpeda

minitorpedo-mU predvečerje 15. studenoga 1991., kada je HRM vodila boj sa snagama bivše JRM, valja se spomenuti nekih detalja koji obično izmiču sjećanju i padaju neopravdano u zaborav...

Viribus Unitisviribus unitis-m

Slučaj bojnog broda 'Viribus Unitis'. Kukavički potopljen u osvijetljenoj luci, nakon proglašenja primirja - prvi brod u moderno doba na kojem se vijorila hrvatska zastava ...

Miniranje mora ispred ratne luke Lora 25. rujna 1991. godine

rtop-mRazmišljanja o blokadi ratne luke Lora sežu od početka 1991. godine kada su oblaci rata, tako se bar činilo, bili još daleko, ali se slutio. Lora je s flotom koja je u njoj bazirala bila najveća prijetnja ne samo gradu Splitu, već i cijeloj Dalmaciji.

Poginuli pripadnici HRM-a

spomenik-mPopis poginulih članova HRM-a daje abecedni prikaz poginulih boraca Hrvatske Ratne Mornarice koji su dali ono najvrijednije u borbi s neprijateljem - vlastiti život.

Search UDHRM