Menu

Dvadeset peta obljetnica osnutka Divizijuna pomorskih i kopnenih diverzanata obilježena je 14. listopada paljenjem svijeća u spomen-sobi Zapovjedništva HRM, polaganjem vijenca na spomen-ploču pod morem u Kaštelanskom zaljevu te misom u kapelici vojarne "Sv. Nikola".

Članak preuzet sa portala Hrvatski Vojnik.

25 godina diverzanti

Nakon odavanja počasti u spomen-sobi Zapovjedništva HRM-a, članove obitelji poginulih diverzanata i predstavnike Udruge dragovoljaca HRM-a primio je načelnik Stožera zamjenik zapovjednika HRM-a kapetan bojnog broda Milan Blažević. Istaknuo je veliku ulogu Divizijuna u najznačajnijim trenucima stvaranja naše neovisne domovine, ali i izniman doprinos njegovih pripadnika u daljnjem razvoju Hrvatske ratne mornarice.

Na poziciju polaganja vijenca došlo se lovcem mina LM-51 "Korčula". Obred je vodio vojni kapelan HRM-a fra Jozo Mravak, dok se nazočnima prigodnom riječju obratio ratni zapovjednik postrojbe Pero Mihovilović. Nakon što je Jere Jerčić, sin preminulog pripadnika postrojbe, predao vijenac roniocima Hrvatske ratne mornarice, uz zvuke mirozova vijenac je položen na spomen-ploču pod morem.

Uz članove obitelji poginulih diverzanata, polaganju vijenca nazočili su pripadnici ratne postrojbe Divizijuna, pripadnici Udruge dragovoljaca HRM-a, djelatni pripadnici Hrvatske ratne mornarice te predstavnici Splitsko-dalmatinske županije.

Nakon povratka lovca mina u lučicu Poljud, za sve je poginule pripadnike postrojbe služena misa koju je u kapelici vojarne predvodio vojni kapelan don Branimir Projić.

Postrojba pomorskih diverzanata HRM-a aktivno je djelovala u obrani Republike Hrvatske od početka listopada 1991. godine. Kao Dan postrojbe odabran je 16. listopada, u spomen na dan kad je izdana zapovijed o formiranju diverzantskih grupa i odreda za djelovanje na operativno-taktičkoj dubini neprijatelja na obalnom rubu i otocima, nakon čega je osnovan Divizijun pomorskih i kopnenih diverzanata HRM-a.

Pratite nas na Facebook-u:

Premijera hrvatskog minitorpeda

minitorpedo-mU predvečerje 15. studenoga 1991., kada je HRM vodila boj sa snagama bivše JRM, valja se spomenuti nekih detalja koji obično izmiču sjećanju i padaju neopravdano u zaborav...

Viribus Unitisviribus unitis-m

Slučaj bojnog broda 'Viribus Unitis'. Kukavički potopljen u osvijetljenoj luci, nakon proglašenja primirja - prvi brod u moderno doba na kojem se vijorila hrvatska zastava ...

Miniranje mora ispred ratne luke Lora 25. rujna 1991. godine

rtop-mRazmišljanja o blokadi ratne luke Lora sežu od početka 1991. godine kada su oblaci rata, tako se bar činilo, bili još daleko, ali se slutio. Lora je s flotom koja je u njoj bazirala bila najveća prijetnja ne samo gradu Splitu, već i cijeloj Dalmaciji.

Poginuli pripadnici HRM-a

spomenik-mPopis poginulih članova HRM-a daje abecedni prikaz poginulih boraca Hrvatske Ratne Mornarice koji su dali ono najvrijednije u borbi s neprijateljem - vlastiti život.

Search UDHRM