Menu

U utorak, 24. rujna 1991. na južnoj strani Marjana, u uvali Kašjuni, poginuo je tada 21-godišnji Josip Vranić kao prva žrtva Domovinskog rata s područja grada Splita i, ujedino, prva žrtva Hrvatske ratne mornarice. Poginuo je braneći rodni Split od napada zločinačke Jugoslavenske ratne mornarice.

Članak preuzet sa portala Mreza TV.

josip vrankic 25 godina

Bio je ciljničar u topničkom vodu, topničko-raketnog divizijuna HRM-a. Svake godine Udruga dragovoljca Hrvatske ratne mornarice prisjeti se njegove žrtve pored spomenika podignutog na Kašjunima.

josip vranicSjećanje na Josipa Vrranića ne blijedi ni 25 godina kasnije. Iako je na mjestu njegove pogibije najprimjerenija duboka šutnja i tišina, mnogi su mu se došlo pokloniti pred počasnom desetinom, zapaliti svijeću, ukrasiti mu cvijećem spomen obilježje. Josip Vranić je bio tek jedan od mladića koji su napuštali fakultete i dragovoljno se prihvaćali obrane grada i domovine. Vijest o gubitku sina, Roka Vranića je zatekla na poslovnom putu prema Visu, tog kobnog utorka. 25 godina kasnije, na mjestu sinove pogibije, osjećaji se miješaju.

Mnogi su danas odali počast žrtvi Josipa Vranića, među njima i prvi zapovjednik dragovoljačke satnije HRM-a, koja je brojila 58 ljudi a među njima je bio i tada 21-godišnji Josip Vranić. Vijence i svijeće su položili predstavnici Udruge dragovoljaca HRM-a, Udruge marinaca Republike Hrvatske “Knez Domagoj”, te delegacije Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

Pratite nas na Facebook-u:

Premijera hrvatskog minitorpeda

minitorpedo-mU predvečerje 15. studenoga 1991., kada je HRM vodila boj sa snagama bivše JRM, valja se spomenuti nekih detalja koji obično izmiču sjećanju i padaju neopravdano u zaborav...

Viribus Unitisviribus unitis-m

Slučaj bojnog broda 'Viribus Unitis'. Kukavički potopljen u osvijetljenoj luci, nakon proglašenja primirja - prvi brod u moderno doba na kojem se vijorila hrvatska zastava ...

Miniranje mora ispred ratne luke Lora 25. rujna 1991. godine

rtop-mRazmišljanja o blokadi ratne luke Lora sežu od početka 1991. godine kada su oblaci rata, tako se bar činilo, bili još daleko, ali se slutio. Lora je s flotom koja je u njoj bazirala bila najveća prijetnja ne samo gradu Splitu, već i cijeloj Dalmaciji.

Poginuli pripadnici HRM-a

spomenik-mPopis poginulih članova HRM-a daje abecedni prikaz poginulih boraca Hrvatske Ratne Mornarice koji su dali ono najvrijednije u borbi s neprijateljem - vlastiti život.

Search UDHRM