Menu

udruga bec 2016 5Na poziv Austrijske mornaričke udruge - Osterreichischer Marine Verband (OMV) izaslanstvo Udruge dragovoljaca HRM iz Domovinskog rata (UDHRM-a) je u razdoblju od 25. do 27. listopada 2016. godine boravilo u Beču u Republici Austriji. Izaslanstvo je sačinjavalo petnaest članova UDHRM-a iz podružnica Split, Pula i Zadar.

Podružnica UDHRM-a Pula već niz godina ima uspješnu suradnju s Austrijskom mornaričkom udrugom OMV. Suradnja se odnosila na zajedničkom obilježavanju značajnih obljetnica iz pomorske povijesti dviju država kao što je obilježavanje Dana HRM, 150. godišnjice Viškog boja i sl. Neposredan povod boravka izaslanstva UDHRM-a u Beču je bilo obilježavanje Dana državnosti Republike Austrije dana 26. listopada 2016. godine.

Program posjeta je obuhvaćao prisustvovanje svečanoj prisezi novaka OS Republike Austrije na Heldenplatz-u. Svečanosti je među ostalima nazočio državni i vojni vrh Republike Austrije, diplomatski predstavnici akreditirani u Republici Austriji te predstavnici više veteranskih udruga iz republike Austrije, Italije i Mađarske.

Nakon svečanog postrojavanja izaslanstvo je u nazočilo svečanom domjenku u Nacionalnoj knjižnici, te vjerskom ekumenskom obredu u Mornaričkoj kapeli crkve St. Michaela.

U Vojnom muzeju u Arsenalu izaslanstvo je obišlo prigodnu izložbu modela ratnih brodova Austrougarske mornarice, te nazočilo svečanoj dodjeli zahvalnica , plaketa i darova predstavnicima mornaričkih udruga iz Italije, Mađarske i Hrvatske od strane OMV-a. Tom prilikom predsjednik OMV-a umirovljeni brigadir Karl Skrivanek je izrazio želju da UDHRM-a postane punopravni član međunarodne mornaričke udruge IMC (International Maritime Confederation). Posjet je završio svečanom večerom u Arsenalu na kojoj su razmijenjeni prigodni pokloni, te načelno dogovorena daljnja suradnja UDHRM-a i OMV.

Specijalno izdanje časopisa Die Flagge u pdf formatu, možete skinuti ovdje.

Nekoliko prigodnih slika iz Beča:

udruga bec 2016 1

udruga bec 2016 2

udruga bec 2016 3

udruga bec 2016 4

 

Pratite nas na Facebook-u:

Premijera hrvatskog minitorpeda

minitorpedo-mU predvečerje 15. studenoga 1991., kada je HRM vodila boj sa snagama bivše JRM, valja se spomenuti nekih detalja koji obično izmiču sjećanju i padaju neopravdano u zaborav...

Viribus Unitisviribus unitis-m

Slučaj bojnog broda 'Viribus Unitis'. Kukavički potopljen u osvijetljenoj luci, nakon proglašenja primirja - prvi brod u moderno doba na kojem se vijorila hrvatska zastava ...

Miniranje mora ispred ratne luke Lora 25. rujna 1991. godine

rtop-mRazmišljanja o blokadi ratne luke Lora sežu od početka 1991. godine kada su oblaci rata, tako se bar činilo, bili još daleko, ali se slutio. Lora je s flotom koja je u njoj bazirala bila najveća prijetnja ne samo gradu Splitu, već i cijeloj Dalmaciji.

Poginuli pripadnici HRM-a

spomenik-mPopis poginulih članova HRM-a daje abecedni prikaz poginulih boraca Hrvatske Ratne Mornarice koji su dali ono najvrijednije u borbi s neprijateljem - vlastiti život.

Search UDHRM