Menu

Svečanom akademijom u ispunjenom Domu HV-a u Lori u utorak je proslavljena 25. obljetnica Dana obrane grada Splita i razbijanja pomorske blokade Jadrana. Herojima koji su se othrvali snažnijem neprijatelju na moru te na taj način preokrenuli tijek rata poklonili su se brojni suborci i prijatelji, a o velikoj pobjedi u splitskom akvatoriju govorio je Roberto Kramarić, predsjednik Udruge dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice iz Domovinskog rata.

Članak je preuzet sa portala Slobodna Dalmacija, te ga možete preuzeti u pdf formatu.

lora 16 11 2016 1

Nikada u povijesti ratovanja jedan bojni brod nije napadao grad po kojem nosi ime, što se dogodilo u Splitu. Ipak, naše topovske bitnice su odbile napad i potjerale agresora na povlačenje. Scena njihova odlaska je nezaboravna, a Split je od tada postao siguran grad - poručio je Kramarić.

Prema riječima gradonačelnika Ive Baldasara, Dan obrane jedan je od najznačajnijij datuma u splitskoj povijesti. Ovo je obljetnica odlaska jugoslavenske mornarice, ali je i jedan prekrasan dan: ljudi rade, djeca idu u školu, pola Vlade nam je stiglo do Splita, a sve to ne bi bilo moguće bez hrabrosti branitelja.

Činjenica je da njih nije bilo prije 25 godina - ne bi ni nas, ne bi bilo Hrvatske, a to je valjda važnmije od ičega. Hvala im u moje i ime svih građana - kazao je splitski gradonačelnik kojemu se u čestitkama pridružio i župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja.

Putokaz za dalje - U onim teškim vremenima kada je prijetila blokada cijele države, a domovina je plamtila pod agresijom, naši branitelji i mudra politika Franje Tuđmana obranili su Hrvatsku. Vjerujem zato da ćemo imati motiva i snage učiniti ovu zemlju boljom - istaknuo je Ževrnja.

Poginulim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu posebno se zahvalio i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Mirko Šundov, podsjetivši pritom kako je HRM odigrao značajnu ulogu u Domovinskom ratu.

Hrvatska mornarica u svom borbenom djelovanju pokazala je vještinu i lukavstvo te na taj način pobijedila. Mi se možemo pohvaliti pomorskom tradicijom dugom skoro 14 stoljeća i Jadransko more je našem čovjeku vječna inspiracija - kazao je Šundov.

Prošlo je 25 godina otkako su pripadnici HRM-a obranili Split. Bez pretjerivanja, to je promjenilo tijek rata i očvrsnulo nadu u svehrvatsku pobjedu. Ispisivali smo tih dana povijest braneći ono što će uvijek biti naše: ljude, domove, najljepše more na svijetu. I zato neka nam tadašnji pobjednički duh bude putokaz - zaključio je na kraju ministar obrane Damir Krstičević.

lora 16 11 2016 2

Pratite nas na Facebook-u:

Premijera hrvatskog minitorpeda

minitorpedo-mU predvečerje 15. studenoga 1991., kada je HRM vodila boj sa snagama bivše JRM, valja se spomenuti nekih detalja koji obično izmiču sjećanju i padaju neopravdano u zaborav...

Viribus Unitisviribus unitis-m

Slučaj bojnog broda 'Viribus Unitis'. Kukavički potopljen u osvijetljenoj luci, nakon proglašenja primirja - prvi brod u moderno doba na kojem se vijorila hrvatska zastava ...

Miniranje mora ispred ratne luke Lora 25. rujna 1991. godine

rtop-mRazmišljanja o blokadi ratne luke Lora sežu od početka 1991. godine kada su oblaci rata, tako se bar činilo, bili još daleko, ali se slutio. Lora je s flotom koja je u njoj bazirala bila najveća prijetnja ne samo gradu Splitu, već i cijeloj Dalmaciji.

Poginuli pripadnici HRM-a

spomenik-mPopis poginulih članova HRM-a daje abecedni prikaz poginulih boraca Hrvatske Ratne Mornarice koji su dali ono najvrijednije u borbi s neprijateljem - vlastiti život.

Search UDHRM