Menu

Proteklog vikenda kao i svake godine Udruga-mornaričko – desantnog pješaštva „Vanga“ iz Pule je na poziv Općine Novigrad iz Zadra, prisustvovala tradicionalnom obilježavanju 23.godišnjice VRO „Maslenica“ i obrane Novigrada. Davne 1993.godine (u teškim borbama) postrojba HRM koja se posebno istaknula tijekom obrane novigradskog područja, bila je satnija mornaričko – desantnog pješaštva „Vanga“ iz Pule.

vange zahvalnica 20160215

Pulske „Vange“ su na izrazito nepovoljnom terenu u izrazito teškim uvjetima održale položaje bez povlačenja, te sačuvale Novigrad od više pokušaja neprijateljskog prodora.   „Vange“ su svoju hrabrost platile velikim žrtvama , imale su 30 ranjenih suboraca i 4 poginula (Muharem Hamzić, Dragan Grabovac, Miljenko Kvesić, Anđelko Kecman) u samo prva 3 dana obrane Novigrada što je jako velik postotak na broj pripadnika koji su branili Novigrad.

Tom prigodom u ime Grada Pule „Vange“ su položile vijenac i upalile svijeće na spomenik poginulim pripadnicima. Nakon protokola postavljanja vijenaca i paljenja svijeća „ Vangama“ je Zadarska Županija i   Općina Novigrad dodjelila Zahvalnicu za nesebičnu pomoć i aktivno sudjelovanje u obilježavanju događanja nakon Akcije „Maslenica“.

Obilježavanju su prisustvovali ministar zdravstva kao izaslanik predsjednice RH, zapovjednik HRM kao predstavnik načelnika Glavnog stožera OS RH, župan zadarske županije , gradonačelik Zadra , načelnik Cresa , načelnik Malog Lošinja , 2.gbr .“Grom“ i „Crne mambe“, načelnik Novigrada , roditelji poginulih pripadnika, mnogobrojne udruge proizašle iz domovinskog rata i lokalno stanovništvo.

PREDSJEDNIK UDRUGE VANGA
Karlo Godina


Nekoliko prigodnih slika sa Obilježavanja 23.godišnjice VRO "Maslenica" i obrane Novigrada:

vange novigrad 2016 n1

vange novigrad 2016 n2

vange novigrad 2016 n3

vange novigrad 2016 n4

Više slika na ovu temu možete naći na Facebook stranici Vangi:

https://www.facebook.com/Vanga-Hrm-715612028458715/

Pratite nas na Facebook-u:

Premijera hrvatskog minitorpeda

minitorpedo-mU predvečerje 15. studenoga 1991., kada je HRM vodila boj sa snagama bivše JRM, valja se spomenuti nekih detalja koji obično izmiču sjećanju i padaju neopravdano u zaborav...

Viribus Unitisviribus unitis-m

Slučaj bojnog broda 'Viribus Unitis'. Kukavički potopljen u osvijetljenoj luci, nakon proglašenja primirja - prvi brod u moderno doba na kojem se vijorila hrvatska zastava ...

Miniranje mora ispred ratne luke Lora 25. rujna 1991. godine

rtop-mRazmišljanja o blokadi ratne luke Lora sežu od početka 1991. godine kada su oblaci rata, tako se bar činilo, bili još daleko, ali se slutio. Lora je s flotom koja je u njoj bazirala bila najveća prijetnja ne samo gradu Splitu, već i cijeloj Dalmaciji.

Poginuli pripadnici HRM-a

spomenik-mPopis poginulih članova HRM-a daje abecedni prikaz poginulih boraca Hrvatske Ratne Mornarice koji su dali ono najvrijednije u borbi s neprijateljem - vlastiti život.

Search UDHRM