Lista članaka UDHRM-a, 2017. godina

Lista aktualnih članaka objavljenih u 2017. godini. Članci su poredani po datumu publiciranja.

Sva prava pridržana - ukoliko želite korisitit članke ili njihove dijelove, molimo Vas da nas kontaktirate.

Obilježavanje 100-te godišnjice potonuća broda Wien 1917 godine.

wien 100 years mČlanovi UDHRM-a Vange iz Pule sudjelovali su u obilježavanju 100 godišnjice potonuća broda Wien, 1917 godine.

Brod je potopljen blizu Trsta (Mugia) na isti način kao i "Viribus Unitis" u Puli.

Talijanski diverzanti su na jahačim torpedima ušli u luku i minirali brod. Razlika je jedino u veličini broda i broju poginulih.

25. Obljetnica oslobađanja Hrvatskog Juga

201711 dbk 25 god mČlanovi UDHRM-a Vange iz Pule sudjelovali su na obilježavanju 25. obljetnice oslobađanja Hrvatskoga Juga.

Bitka u Splitskom kanalu proučava se na svjetskim vojnim akademijama: ratni zapovjednici prisjetili se kako su tog maglovitog dana obranili Jadran unatoč zabrani uvoza oružja i opreme

20171116 sd clanak mSnažna južina i velika magla tog su se 15. studenog prije 26 godina nadvili nad Korčulanskim kanalom. Kažu, nevrijeme im je pomoglo jer je spriječilo protivničku vojsku da, kao i u bitci kod Splita, angažira eskadrilu koja bi napadala s neba. Na taj dan bitka je završila i srednji Jadran je oslobođen, službeno i potpisivanjem primirja, točno u 18 sati. Dva dana prije toga, 14. i 15. studenog, od ranog jutra trajala je bitka u Splitskom kanalu.

Članak prenesen sa portala Slobodna Dalmacija - link na originalni članak.

Na Kašjunima odana počast mladom mornaru HRM-a, 25.09.2017.

20170925 josip vranic mPovodom tužne obljetnice 26 godina od pogibije Josipa Vranića, pripadnika Hrvatske ratne mornarice, ovog ponedjeljka na Kašjunima održana je komemoracija u organizaciji Udruge dragovoljaca HRM-a.

Članak preuzet sa portala Slobodna Dalmacija.

Akcija čišćenja podmorja otoka Mljeta, svibanj 2017. godine

mljet 2017 05 mI ove godine, već tradicionalno 14-tu godinu za redom, održala se eko-akcija čišćenja podmorja otoka Mljeta u organizaciji Udruge dragovoljaca HRM iz Splita i ronilačkog centra Aquatica - Mljet.

Akcija je trajala tri dana, od 26.05. do 28.05. gdje je 35 ronilaca Iz Hrvatske, Bosne I Hercegovine i Njemačke čistilo podmorje u uvalama Sobra, Gonoturska, Blace, Lastovska i Lokva, Pomena, Solinskom kanalu i pored otočića Sv. Marije.

Hodočašće Hrvatske vojske i policije u Lourdes, 2017. godine.

lourdes 2017 mDopredsjednik UDHRM Karlo Godina, sudjelovao je na hodočašću Hrvatske vojske i policije u Lourdes.

Javni apel povodom odustanka Republike Hrvatske od školskog broda „Jadran“

jadran izlozba mMinistarstvo obrane RH, priprema odluku o ustrojavanju novog diplomskog studija Vojnog pomorstva na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“. Studij bi se bavio obrazovanjem pomorskih časnika za potrebe Hrvatske ratne mornarice (HRM) i drugih državnih institucija. Nastavni sadržaji ovog studija izvodili bi se većim dijelom u vojarni „Sveti Nikola – Lora“ u Splitu, u prostorijama nekadašnjeg Vojnopomorskog učilišta „Kralj Petar Krešimir IV“.

25. obljetnica pogibije Valtera Radeke

valter radekaPovodom obilježavanja pogibije Valtera Radeke u Domovinskom ratu, organizirano je tradicionalno polaganje vijenaca na njegovom grobu, 24.04.2017. godine na mjesnom groblju Loborika.

Proslava 24. obljetnice VRO "Maslenica" i obrane Novigrada

vange maslenica 24 mKao i svake godine, udruga mornaričko desantnog pješaštva "Vanga" iz Pule je na poziv Općine Novigrad iz Zadra prisustvovala tradicionalnom obilježavanju 24. obljetnice VRO "Maslenica" i obrane Novigrada. Tom prigodom "Vange" su položile vijenac i upalile svijeće na spomenik poginulim pripadnicima u obrani Novigrada.

Poginuli pripadnici HRM-a

spomenik-mPopis poginulih članova HRM-a daje abecedni prikaz poginulih boraca Hrvatske Ratne Mornarice koji su dali ono najvrijednije u borbi s neprijateljem - vlastiti život.