Menu

valter radekaPovodom obilježavanja pogibije Valtera Radeke u Domovinskom ratu, organizirano je tradicionalno polaganje vijenaca na njegovom grobu, 24.04.2017. godine na mjesnom groblju Loborika.

Predstavnici Udruge mornaričko-desantnog pješaštva "Vanga" iz Pule odali su počast poginulom suborcu Valteru Radeki iz Radeki Polja.

Na mjesnom groblju u Loborici položen je vijenac i upaljene svijeće u ime Općine Marčana i UMDP "Vanga" obilježivši 25. godišnjicu njegovog stradavanja.

Davne 1992.god. na Livanjskom ratištu neprijateljske snage krenule su s Kupresa u osvajanje područja oko Splita.

Kako bi se zaustavio prodor prema Splitu, intervenirale su specijalne postrojbe među kojima je bila i izvidničko-diverzantska grupa Hrvatske Ratne Mornarice iz Pule predvođena s Antom Rosom. U teškom boju s tenkovima, smrtno je pogođen u mjestu Čelebić.

Prvi je pripadnik HRM-a s područja Istre koji je poginuo u Domovinskom ratu.

Obilježavanju su bili prisutni suborci poginulog, te majka, žena, kćerka i unuka.

vange radeka 2017

Pratite nas na Facebook-u:

Premijera hrvatskog minitorpeda

minitorpedo-mU predvečerje 15. studenoga 1991., kada je HRM vodila boj sa snagama bivše JRM, valja se spomenuti nekih detalja koji obično izmiču sjećanju i padaju neopravdano u zaborav...

Viribus Unitisviribus unitis-m

Slučaj bojnog broda 'Viribus Unitis'. Kukavički potopljen u osvijetljenoj luci, nakon proglašenja primirja - prvi brod u moderno doba na kojem se vijorila hrvatska zastava ...

Miniranje mora ispred ratne luke Lora 25. rujna 1991. godine

rtop-mRazmišljanja o blokadi ratne luke Lora sežu od početka 1991. godine kada su oblaci rata, tako se bar činilo, bili još daleko, ali se slutio. Lora je s flotom koja je u njoj bazirala bila najveća prijetnja ne samo gradu Splitu, već i cijeloj Dalmaciji.

Poginuli pripadnici HRM-a

spomenik-mPopis poginulih članova HRM-a daje abecedni prikaz poginulih boraca Hrvatske Ratne Mornarice koji su dali ono najvrijednije u borbi s neprijateljem - vlastiti život.

Search UDHRM