Bitka u Splitskom kanalu proučava se na svjetskim vojnim akademijama: ratni zapovjednici prisjetili se kako su tog maglovitog dana obranili Jadran unatoč zabrani uvoza oružja i opreme

Snažna južina i velika magla tog su se 15. studenog prije 26 godina nadvili nad Korčulanskim kanalom. Kažu, nevrijeme im je pomoglo jer je spriječilo protivničku vojsku da, kao i u bitci kod Splita, angažira eskadrilu koja bi napadala s neba. Na taj dan bitka je završila i srednji Jadran je oslobođen, službeno i potpisivanjem primirja, točno u 18 sati. Dva dana prije toga, 14. i 15. studenog, od ranog jutra trajala je bitka u Splitskom kanalu.

Članak prenesen sa portala Slobodna Dalmacija - link na originalni članak.

20171116 sd clanak 1

– Hrvatska ratna mornarica pokazala je da postoji i da je odlučna braniti Hrvatsku. Sve je iznenadila činjenica da smo se u kratko vrijeme organizirali i bili spremni za otpor. Njihova je ratna mornarica bila visoko rangirana u Europi i svijetu.

Unatoč zabrani uvoza oružja i opreme, došli smo u posjed određenog broja topova, i čekalo se. Nije se srljalo, nego se čekao najbolji trenutak da se obavi dobar posao – prisjeća se Stjepan Bernadić Kula, ratni zapovjednik Odjela za podvodna djelovanja HRM-a. Tako se bitka u kanalu i danas proučava na svjetskim vojnim akademijama.

Split se prije točno 26 godina probudio pod srpskim granatama, a grad su branili momci u rebatinkama i s dvije lovačke puške: pogledajte tužne prizore koji su toga dana zavladali ulicama

Razbijanje blokade

– Gostovao sam u brojnim inozemnim vojnim školama. Naime, sve ratne mornarice svijeta proučavaju sukobe koji su se događali na moru i ovaj je jedan od onih koji se nalaze u njihovim udžbenicima – ističe Kula, današnji čelnik Udruge dragovoljca HRM-a

– Ta su sva događanja bila presudna za razbijanja neprijateljske blokade. To je bila samostalna operacija HRM-a, a ujedno i prvi sukob operativnih razmjera u Domovinskom ratu – naglašava Robert Kramarić, ronilac Udruge dragovoljaca HRM-a i tadašnji pripadnik HRM-a, koji je jučer, zajedno s Ivom Raffanellijem, zapovjednikom HRM-a, Antom Urlićem, izaslanikom ministra obrane, i Jozom Šerićem, izaslanikom ministra branitelja, bacio vijence u more u spomen na Juru Kalpića, vođu stroja, i Dinka Marasa, upravitelja stroja trajekta "Vladimir Nazor". Oni su na današnji dan prije pune 24 godine preminuli od rana zadobivenih u granatiranju Splita.

Željko Seretinek, koji je u vrijeme razbijanja pomorske blokade bio zapovjednik u Korčulanskom kanalu, u boju koji je uslijedio nakon onoga koji se dogodio u Splitskom kanalu, kazao je da je trebalo dosta vremena da ova pomorska bitka dođe do svijesti javnosti.

Srećom, bez žrtava

– Dva dana nakon toga dogodio se pad Vukovara i to je najveći razlog zbog kojega je ta operacija bačena u sjenu. Tako da je ova bitka u pozadini operacija koje su se istovremeno ili ubrzo nakon toga događale na kopnu, ali i zbog toga što smo mi to proveli bez žrtava među nama vojnicima – ističe Seretinek, koji je ujedno i autor knjige "Bitka na Jadranu" u kojoj se opisuje ključna pomorska bitka u Domovinskom ratu.

Tri dana nakon operacije na srednjem Jadranu brodovi JRM-a povlačili su se sa sjevera prema Hvaru otvorenim morem. Od 10-ak brodova, dva su se potopila u nevremenu, što je bio najbolji pokazatelj da se protivnici nakon operacije nisu usudili prolaziti unutarnjim putevima koje je dobro kontrolirao HRM.

"Napad na Split – Preokret u ratu na moru: Jadran više neće trpjeti blokade" naslov je teksta objavljenog u Slobodnoj Dalmaciji na današnji dan 1991. godine. Tim je riječima opisana velika pobjeda mlade Hrvatske ratne mornarice.

plavi pleter 740

20171116 sd clanak 2

20171116 sd clanak 3

20171116 sd clanak 4

20171116 sd clanak 5