Na Kašjunima odana počast mladom mornaru HRM-a, 25.09.2017.

Povodom tužne obljetnice 26 godina od pogibije Josipa Vranića, pripadnika Hrvatske ratne mornarice, ovog ponedjeljka na Kašjunima održana je komemoracija u organizaciji Udruge dragovoljaca HRM-a.

Članak preuzet sa portala Slobodna Dalmacija.

20170925 josip vranic 1

Pred spomen obilježjem vijence su položili, te zapalili svijeće članovi obitelji poginulog mladića, predstavnici Udruge dragovoljaca HRM-a, Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata, te drugih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, kao i predstavnici Grada Splita i Županije splitsko-dalmatinske.

josip vranicJosip Vranić bio je prva žrtva u redovima HRM-a koji je svoj mlad život (imao je tek 21 godinu!) položio na oltar domovine. Pokošen je rafalima neprijateljskih topova koji su sa svojih ratnih brodova u poslijepodnevnim satima zasuli južne padine Marjana.

Dirljiv govor održao je Nikola Bokšić, brigadir u miru, nekadašnji pomoćnik admirala Svete Letice, koji je u ratno doba bio čelni čovjek protuzračne obrane Splita.

- Okupili smo se da se u maksimalnoj poniznosti naklonimo Josipovoj sjeni i izrazimo zahvalnost za žrtvu koju je učinio za domovinu. Baš poput mladog francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera, Josip je srcem, dobrotom i plemenitošću krenuo u obranu Hrvatske sanjajući je slobodnu. Nažalost, obojica je nisu dočekali, stoga nam ostaje da ččuvamo uspomenu na njih i da budemo što bolji ljudi - rekao je Bokšić.

Molitvu za pokojnika izmolio je don Branimir Projić, kapelan HRM-a uz napomenu kako je spomen obilježje Josipu Vraniću postavljeno na mjestu gdje dolazi čitav svijet koji može pročitati svjedočanstvo umiranja i ljubavi za Split i Hrvatsku.