Menu

Povodom tužne obljetnice 26 godina od pogibije Josipa Vranića, pripadnika Hrvatske ratne mornarice, ovog ponedjeljka na Kašjunima održana je komemoracija u organizaciji Udruge dragovoljaca HRM-a.

Članak preuzet sa portala Slobodna Dalmacija.

20170925 josip vranic 1

Pred spomen obilježjem vijence su položili, te zapalili svijeće članovi obitelji poginulog mladića, predstavnici Udruge dragovoljaca HRM-a, Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata, te drugih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, kao i predstavnici Grada Splita i Županije splitsko-dalmatinske.

josip vranicJosip Vranić bio je prva žrtva u redovima HRM-a koji je svoj mlad život (imao je tek 21 godinu!) položio na oltar domovine. Pokošen je rafalima neprijateljskih topova koji su sa svojih ratnih brodova u poslijepodnevnim satima zasuli južne padine Marjana.

Dirljiv govor održao je Nikola Bokšić, brigadir u miru, nekadašnji pomoćnik admirala Svete Letice, koji je u ratno doba bio čelni čovjek protuzračne obrane Splita.

- Okupili smo se da se u maksimalnoj poniznosti naklonimo Josipovoj sjeni i izrazimo zahvalnost za žrtvu koju je učinio za domovinu. Baš poput mladog francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera, Josip je srcem, dobrotom i plemenitošću krenuo u obranu Hrvatske sanjajući je slobodnu. Nažalost, obojica je nisu dočekali, stoga nam ostaje da ččuvamo uspomenu na njih i da budemo što bolji ljudi - rekao je Bokšić.

Molitvu za pokojnika izmolio je don Branimir Projić, kapelan HRM-a uz napomenu kako je spomen obilježje Josipu Vraniću postavljeno na mjestu gdje dolazi čitav svijet koji može pročitati svjedočanstvo umiranja i ljubavi za Split i Hrvatsku.

Pratite nas na Facebook-u:

Premijera hrvatskog minitorpeda

minitorpedo-mU predvečerje 15. studenoga 1991., kada je HRM vodila boj sa snagama bivše JRM, valja se spomenuti nekih detalja koji obično izmiču sjećanju i padaju neopravdano u zaborav...

Viribus Unitisviribus unitis-m

Slučaj bojnog broda 'Viribus Unitis'. Kukavički potopljen u osvijetljenoj luci, nakon proglašenja primirja - prvi brod u moderno doba na kojem se vijorila hrvatska zastava ...

Miniranje mora ispred ratne luke Lora 25. rujna 1991. godine

rtop-mRazmišljanja o blokadi ratne luke Lora sežu od početka 1991. godine kada su oblaci rata, tako se bar činilo, bili još daleko, ali se slutio. Lora je s flotom koja je u njoj bazirala bila najveća prijetnja ne samo gradu Splitu, već i cijeloj Dalmaciji.

Poginuli pripadnici HRM-a

spomenik-mPopis poginulih članova HRM-a daje abecedni prikaz poginulih boraca Hrvatske Ratne Mornarice koji su dali ono najvrijednije u borbi s neprijateljem - vlastiti život.

Search UDHRM