Menu

Članovi UDHRM-a Vange iz Pule sudjelovali su u obilježavanju 100 godišnjice potonuća broda Wien, 1917 godine.

Brod je potopljen blizu Trsta (Mugia) na isti način kao i "Viribus Unitis" u Puli.

Talijanski diverzanti su na jahačim torpedima ušli u luku i minirali brod. Razlika je jedino u veličini broda i broju poginulih.

Prisutni komemoraciji su bili Udruga OMV iz Beča, austrijski konzul, gradonačelnik Trsta, zapovjednik lučke kapetanije, zapovjednik obalne straže i mnogi drugi uzvanici.

Nakon protokola uz druženje s udrugom ANMI (krovna kuća mornarice Italije) predložene su aktivnosti za slijedeću godinu.

plavi pleter 740

Fotogalerija:

wien 100 years 1

wien 100 years 2

wien 100 years 3

wien 100 years 4

wien 100 years 5

wien 100 years 6

Pratite nas na Facebook-u:

Premijera hrvatskog minitorpeda

minitorpedo-mU predvečerje 15. studenoga 1991., kada je HRM vodila boj sa snagama bivše JRM, valja se spomenuti nekih detalja koji obično izmiču sjećanju i padaju neopravdano u zaborav...

Viribus Unitisviribus unitis-m

Slučaj bojnog broda 'Viribus Unitis'. Kukavički potopljen u osvijetljenoj luci, nakon proglašenja primirja - prvi brod u moderno doba na kojem se vijorila hrvatska zastava ...

Miniranje mora ispred ratne luke Lora 25. rujna 1991. godine

rtop-mRazmišljanja o blokadi ratne luke Lora sežu od početka 1991. godine kada su oblaci rata, tako se bar činilo, bili još daleko, ali se slutio. Lora je s flotom koja je u njoj bazirala bila najveća prijetnja ne samo gradu Splitu, već i cijeloj Dalmaciji.

Poginuli pripadnici HRM-a

spomenik-mPopis poginulih članova HRM-a daje abecedni prikaz poginulih boraca Hrvatske Ratne Mornarice koji su dali ono najvrijednije u borbi s neprijateljem - vlastiti život.

Search UDHRM