Menu

Kao i svake godine, udruga mornaričko desantnog pješaštva "Vanga" iz Pule je na poziv Općine Novigrad iz Zadra prisustvovala tradicionalnom obilježavanju 24. obljetnice VRO "Maslenica" i obrane Novigrada. Tom prigodom "Vange" su položile vijenac i upalile svijeće na spomenik poginulim pripadnicima u obrani Novigrada.

Počasnim plotunom raketne topovnjače "Vukovar" usidrene u Novigradskom moru, topovskim udarima s tvrđave Fortica, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća, u Novigradu je dvadeset prvi put za redom obilježena 24. obljetnica Vojno-redarstvene akcije Maslenica, obrane Novigrada i zadarskog zaleđa.

Na impresivnim komemorativnim skupovima kod spomen-obilježja HRM-a, 2. gardijske brigade Gromovi i spomen-ploče 145. brigade u Novigradu uz visoke vojne, civilne i crkvene počasti obilježila se pogibija devet pripadnika Hrvatske ratne mornarice i pet pripadnika 2. GBR - Gromova.

Hrabrošću i žrtvom hrvatskih branitelja obranjen je Novigrad. Ovo je mjesto gdje su se našli sjever i jug, mjesto gdje su se ujedinili, gdje je vraćena nada i vjera u dugo iščekivanu slobodu, kazao je kapetan bojnog broda Ivo Raffanelli, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića.

vange maslenica 24 1

vange maslenica 24 2

vange maslenica 24 3

vange maslenica 24 4

Pratite nas na Facebook-u:

Premijera hrvatskog minitorpeda

minitorpedo-mU predvečerje 15. studenoga 1991., kada je HRM vodila boj sa snagama bivše JRM, valja se spomenuti nekih detalja koji obično izmiču sjećanju i padaju neopravdano u zaborav...

Viribus Unitisviribus unitis-m

Slučaj bojnog broda 'Viribus Unitis'. Kukavički potopljen u osvijetljenoj luci, nakon proglašenja primirja - prvi brod u moderno doba na kojem se vijorila hrvatska zastava ...

Miniranje mora ispred ratne luke Lora 25. rujna 1991. godine

rtop-mRazmišljanja o blokadi ratne luke Lora sežu od početka 1991. godine kada su oblaci rata, tako se bar činilo, bili još daleko, ali se slutio. Lora je s flotom koja je u njoj bazirala bila najveća prijetnja ne samo gradu Splitu, već i cijeloj Dalmaciji.

Poginuli pripadnici HRM-a

spomenik-mPopis poginulih članova HRM-a daje abecedni prikaz poginulih boraca Hrvatske Ratne Mornarice koji su dali ono najvrijednije u borbi s neprijateljem - vlastiti život.

Search UDHRM