Menu

maslenica 2018 mOperacija „Maslenica“ po značaju i žestini borbi te odlučnosti i žrtvi hrvatskih branitelja zauzima posebno mjesto u hrvatskoj povijesti.

Drži se prvom operacijom u kojoj su istodobno sudjelovale sve grane Hrvatske vojske . Zbog stanja okupacije dijela teritorija neovisne i međunarodno priznate hrvatske države, posebno zbog otežane prometne povezanosti između sjeverne i južne Hrvatske, hrvatsko vodstvo je bilo primorano na vojnu opciju početkom 1993 godine upravo na zadarskom području.

Nakon uspješne akcije oslobađanja okupiranog podrućja uslijedio je jaki kontranapad neprijateljskih najelitnijih postrojbi u smijeru grada Novigrada sa zadaćom zauzimanja strateških položaja sa kojih se kontrolira prostor na Maslenici, a time bi se onemogućilo u izradi porušenog mosta Maslenice.

Za obranu grada Novigrada ubačene su naše najbolje postrojbe ( 2.gbr „Gromovi“, 4.gbr „Pauci“, mornaričko desantno pješaštvo „Vanga“ iz Pule).

Postrojba HRM –a, koja se posebno iskazala tijekom obrane novigradskog područja bila je Satnija Mornaričkog pješaštva „Vanga“ iz Pule . Za hrabrost je pohvaljena od više zapovjednika postrojbi , zapovjednika sektora tada brigadira Mirka Šundova. Njihov se doprinos i hrabrost u borbi spominju u raščlambama operacije“Maslenica“ a potpm i u monografijama gardijskih brigada.

U teškim borbama za Grad Novigrad Zadarski poginula su 4 pripadnika postrojbe : Muharem Hamzić , Dragan Grabovac, Miljenko Kvesić , Anđelko Kecman, a 30 ih je ranjeno.

Povodom obilježavanja 25. obljetnice VRO „Maslenica“ i obrane grada Novigrada položeni su vijenci i upaljene svijeće na spomenik poginulim pripadnicima.

Polaganju je prisustvovao gradonačelnik Grada Pule Boris Miletić, koordinacija Udruga proizašlih iz Domovinskog rata Istarske Županije , načelnik Grada Novigrada , predstavnici Grada Zadra , predstavnici 2 i 4 gbr, kao i mnoge udruge proizašle iz Domovinskog rata. Tom su prigodom „Vangama“ uručena priznanja za hrabrost i doprinos u obrani Grada Novigrada od strane 2 gbr „Gromovi“ i 4 gbr “Pauci“.

Predsjednik Udruge „Vanga“

Dopredsjednik Udruge veterana HRM

Karlo Godina

crveni pleter 740

Zahvalnice, te nekoliko fotografija sa obilježavanja 25. obljetnice VRO 'Maslenica':

vange zahvalnica 1

vange zahvalnica 2

maslenica 2018

maslenica 2018 2

maslenica 2018 3

 

Pratite nas na Facebook-u:

Premijera hrvatskog minitorpeda

minitorpedo-mU predvečerje 15. studenoga 1991., kada je HRM vodila boj sa snagama bivše JRM, valja se spomenuti nekih detalja koji obično izmiču sjećanju i padaju neopravdano u zaborav...

Viribus Unitisviribus unitis-m

Slučaj bojnog broda 'Viribus Unitis'. Kukavički potopljen u osvijetljenoj luci, nakon proglašenja primirja - prvi brod u moderno doba na kojem se vijorila hrvatska zastava ...

Miniranje mora ispred ratne luke Lora 25. rujna 1991. godine

rtop-mRazmišljanja o blokadi ratne luke Lora sežu od početka 1991. godine kada su oblaci rata, tako se bar činilo, bili još daleko, ali se slutio. Lora je s flotom koja je u njoj bazirala bila najveća prijetnja ne samo gradu Splitu, već i cijeloj Dalmaciji.

Poginuli pripadnici HRM-a

spomenik-mPopis poginulih članova HRM-a daje abecedni prikaz poginulih boraca Hrvatske Ratne Mornarice koji su dali ono najvrijednije u borbi s neprijateljem - vlastiti život.

Search UDHRM